miercuri, 28 martie 2012

Incendiu pe Calea Bihorului, izbucnit din cauza fumatului în locuri nepermise



Incendiu Beiuş şi Uileacu de Beiuş
FOTO: ISU Bihor
Marţi 27 martie, pompierii militari din cadrul Secţiei Beiuş, au localizat şi lichidat un incendiu izbucnit în municipiu, pe strada Calea Bihorului, cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise şi soldat cu arderea unui container şi a unei cantităţi de aproximativ 400 kilograme deşeuri.


Tot pompierii Secţiei Beiuş, s-au deplasat în localitatea Uileacu de Beiuş, miercuri de dimineaţă în jurul orei 10:30, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată produs pe o păşune şi propagat la litiera unei păduri, pe o suprafaţă de aproximativ 40 hectare.


Marţi, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui număr de 19 incendii, 17 dintre acestea manifestându-se la vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi litieră, suprafaţa totală afectată fiind de aproximativ 175 hectare. Cauzele probabile de producere a celor 17 evenimente le-au constituit utilizarea focului deschis în spaţii deschise (15) şi fumatul în locuri nepermise (trei).

ISU Bihor reaminteşte persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, că au obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; 
  •  arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; 
  •  arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti. 
  •  În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. 
  •  distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate. 
 Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei ! 


beius-stiri.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu