Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente, sau în caz de consum excesiv, probleme legate de:
- conţinut ridicat de colagen bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat si iar excesul creează probleme putând declanşa atac de guta, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);
- conţinut scăzut de fibre alimentare: recomandam asocierea legumele pentru a preveni constipaţia iar stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţa si orez;
- conţinut crescut de lipide cu risc aterogen în special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită;
- conţinut crescut de proteine: pot determina alergii.
- în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10- 14 kg,
- prepararea cărnii de miel înăbuşita sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei,
- evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume,
- la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare,
- nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.
beius-stiri.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu