De patru ani, în prima luni din octombrie, cu prilejul Zilei Mondiale a Locuirii declarată încă din 1986 de către ONU, Habitat for Humanity alături de sute de voluntari şi mii de susţinători trag un puternic semnal de alarmă asupra locuirii precare din România prin evenimentul Big Build.
Anul acesta evenimentul este derulat sub sloganul: “Mai multe case, două judete, o singură comunitate” deoarece între 1-5 octombrie, 200 de voluntari vor construi simultan 11 locuinţe noi şi vor finaliza alte trei în două locaţii diferite din ţară, Oradea şi Preajba (11 km de Craiova), alături de orfani şi familii cu venituri mici. Evenimentul nu este însă doar unul de construcţie, ci şi de mobilizare voluntari, advocacy şi implicare comunitară. Cei 200 de voluntari provin de la mai multe companii din ţară, cărora li s-au alăturat şi 40 de voluntari veniţi din Irlanda de Nord, autorităţi locale, persoane publice şi media. Ei îşi unesc forţele pentru a-i ajuta pe cei cu posibilităţi materiale reduse să obţină în doar 5 zile o locuinţă decentă.
Anamaria este o tânără harnică şi plină de viaţă din Oradea, lucru care ascunde însă greutăţile prin care a trecut în copilărie. Precum majoritatea copiilor abandonaţi, şi-a petrecut primii ani de viaţă în condiţii foarte dificile. Părinţii trăiau în lipsuri şi nu puteau asigura traiul de zi cu zi al celor doi copii, Anamaria şi Dănuţ. Prin urmare, într-o zi autorităţile le-au bătut la uşă şi i-au luat pe cei doi fraţi ducându-i la un orfelinat.
„Ţin minte că aveam 9 ani şi că într-o zi veneam de la şcoală împreună cu o altă fetiţă, vecină şi prietenă. În faţa casei era o maşină de Poliţie şi nişte doamne mi-au spus să-mi las cărţile acasă că mergem la o plimbare. Aşa am ajuns la orfelinat alături de Dănuţ, fratele meu mai mic cu un an, unde am stat câteva luni până să ajungem într-o familie adoptivă în cadrul fundaţiei Căminul Felix, alături de alţi 10 copii cu situaţii asemănătoare cu a noastră” povesteşte Anamaria, una din beneficiarele proiectului.
Singura sa şansă ca Anamaria să obţină o locuinţă decentă a rămas Habitat for Humanity pentru că nicio bancă nu acordă un credit pentru o locuinţă unei persoane singure, cu un venit modest. Povestea ei este a milioane de români care nu au acces la o casă simplă, trainică şi sănătoasă, iar solidaritatea la care îndeamnă Habitat prin astfel de evenimente e soluţia la problema lor. Şi pentru a menţine speranţa trează, dar şi pentru a capta atenţia autorităţilor, voluntari români şi străini îşi unesc încă o dată forţele în cadrul Big Build 2012 şi fac un lucru ce pare imposibil: ajută 14 familii ca în doar 5 zile să obţină o casă! Acest lucru e posibil datorită unor oameni inimoşi, comunităţii locale dispusă să reacţioneze la astfel de cazuri precum şi sponsorilor şi susţinătorilor proiectului: Celestica, Lafarge, Asociaţia Firmelor Bihorene, Fundaţia Căminul Felix, Crişana şi Habitat for Humanity Northern Ireland.
beius-stiri.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu