• Igiena orală deficitară
• Absenţa vizitelor regulate la medicul dentist
• Dieta bogată în zahăr şi grăsimi şi săracă în fibre, vitamine şi minerale esenţiale
• Fumatul (acesta este implicat şi în apariţia cancerului oro-faringian)
• Consumul excesiv de alcool (creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale; de asemenea, alcoolul este un factor de risc major pentru violenţa fizică care adesea conduce la fracturi ale oaselor feţei sau ale dinţilor).
• Nefolosirea echipamentelor de protecţie adecvată în timpul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor cu motor (aceasta poate fi cauza unor traumatisme faciale).
RECOMANDĂRI GENERALE PENTRU ASIGURAREA ŞI MENŢINEREA SĂNĂTĂŢII ORALE:
- Igienă orală corectă - spălatul regulat, zilnic pe dinţi, însuşirea şi practicarea tehnicii corecte de periaj al dinţilor.
- Vizite periodice (cel puţin două pe an) la medicul dentist.
- Nutriţie echilibrată.
- Consumarea de fructe şi legume proaspete.
- Reducerea consumului de zahăr din alimentaţie.
- Evitarea/renunţarea la fumat; descurajarea tinerilor de a fuma.
- Reducerea consumului de alcool.
- Asigurarea unui nivel scăzut, dar constant de fluor în cavitatea bucală. Fluorul poate fi obţinut din apa de băut, sare, lapte, apă de gură sau pastă de dinţi fluorizată precum şi prin aplicarea profesională de fluor de catre medicul dentist.
- Folosirea efectivă a echipamentelor de protecţie adecvate în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor.
- Atenţia acordată de către părinţi sănătăţii orale a copiilor lor - învăţarea copiilor de către părinţi a tehnicii periajului corect şi supravegherea copilului în această privinţă; încurajarea părinţilor de a se spăla pe dinţi împreună cu copiii lor pentru a-i motiva şi a le oferi un exemplu în formarea acestei deprinderi corecte de la o vârstă fragedă; descurajarea copiilor în ceea ce priveşte unele practici nesănătoase pentru dinţi: consumul de alimente şi lichide fierbinţi sau foarte rece, spargerea între dinţi a bomboanelor, alunelor, nucilor, seminţelor etc.
- Evitarea obiceiului total negativ practicat de unii a părinţi care pentru a sancţiona un anumit comportament al acestora recurg la ameninţarea cu prezenţa la medicul dentist. Este o mare greşeală pentru că astfel se încurajează frica copilului de medic, acesta căutând să îl evite cât mai mult. Dimpotrivă, trebuie încurajată o atitudine pozitivă, favorabilă prezentării periodice la medic, aceasta fiind esenţială în depistarea la timp a eventualelor afecţiuni, ceea ce contribuie la succesul tratamentului, la scurtarea lui, la evitarea unor suferinţe în plus şi la reducerea cheltuielilor necesare.
Deoarece comportamentele sănătoase se învaţă de la vârstele cele mai mici, acţiunile de prevenţie, privind adoptarea unui comportament activ sanogen trebuie să înceapă de timpuriu şi ele se adresează nu numai copilului ci şi părinţilor acestuia, rolul familiei în educaţia pentru sănătate fiind esenţial şi fundamental.
Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu.
beius-stiri.blogspot.ro
Foarte bune recomandarile!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult!