aparate foto profesionale

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Beiuş- inima Apusenilor ! Prezentarea municipiului

VEZI ŞI:
-HARTA BEIUŞULUI
-POZE BEIUŞ

Beiuş este un municipiu situat în inima munţilor Apuseni, judeţul Bihor, România. Este mărginit în partea vestică de Crişul Negru, iar valea Nimăieştiului desparte localitatea în două. Are o vechime de peste 700 de ani, primele date oficiale despre Beiuş datând din 1263.

Chiar dacă are o vechime considerabilă acesta este cel mai mic municipiu din ţară, din punct de vedere al populaţiei, numărând 11 149 de oameni, potrivit Institutului National de Statistică. Situat în sud-estul judeţului Bihor la 62 km de Oradea, la poalele Munţilor Apuseni, Beiuşul este cel mai mare oraş, fiind şi cel mai dezvoltat din depresiunea Beiuşului, cunoscută şi sub numele de Ţara Beiuşului. Reşedinţă de judeţ în perioada 1940-1944, într-un moment important din istoria mondială şi anume Al Doilea Război Mondial, Beiuşul este astăzi un important centru economic, cultural şi turistic cunoscând odată cu trecerea secolelor o evoluţie considerabilă.


Stema oraşului
De-a lungul timpului Beiuşul a fost cunoscut sub mai multe denumiri: Bibinis, Belinis, Belymus, Belenes, Benemus, cea mai importantă fiind Binş, denumire sub care a fost cunoscut până în secolul al XX-lea. Una dintre cele mai importante clădiri care reprezintă Beiuşul este Colegiul Naţional Samuil Vulcan, fondat în anul 1828 de către episcopul greco-catolic Samuil Vulcan, fiind astăzi a doua şcoală ca vechime din Transilvania, şi a treia ca vechime din România. Un alt obiectiv turistic din Beiuş ar fi monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, ridicat la iniţiativa veteranilor de război, comemorând luptele purtate pentru eliberarea oraşului din toamna anului 1944. De asemenea în jurul Beiuşului se află alte puncte turistice importante cum ar fi Stâna de Vale, Arieşeni, Peştera Urşilor, Padiş.


beius-stiri.blogspot.com

3 comments:

Anonim spunea...[Răspunde comentariului]

felicitari pentru blog! imi place foarte mult cum ai descris orasul, si poate ar trebui sa mai dezvolti putin subiectul punand si cateva poze, dar cine sunt eu sa te critic cand eu nu am facut nici macar atat! FELICITARI !!!

Anonim spunea...[Răspunde comentariului]

scuza-ma dar desteptul de mine nu a vazut ca asta nu e prima pagina si ca ai pus poze! :((

Anonim spunea...[Răspunde comentariului]

multumesc pentru aprecieri

Trimiteți un comentariu

Loading