aparate foto profesionale

miercuri, 5 ianuarie 2011

Beiuşul, în top 5 beneficiari ai banilor de la Uniunea Europeană pentru energie

Numai cinci proiecte, toate din domeniul energiilor regenerabile, au beneficiat până acum de fondurile europene pe care România le are la dispoziţie în perioada 2007-2013 pentru investiţii în sectorul energetic.Unul dintre acestea aparţine Primăriei Beius. Dintr-un total de 725 de milioane de euro alocate în acest interval, până acum au fost efectuate plăţi de numai 19 milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro), ceea ce echivalează cu o rată de absorbţie de 0,6% la finalul anului 2010. Din totalul de 725 de milioane de euro alocaţi pentru creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, 638 de milioane de euro sunt fonduri europene, restul de 87 de milioane de euro fiind contribuţia din bugetul naţional.


Proiectul „Beiuşul geotermal ” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” - „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile”.Valoarea proiectului este de 16,6 milioane lei. În urma acestei investiţii, municipiul Beiuş a devenit oraşul cu cea mai ieftină energie din ţară, 77lei/Gcal, preţ care urma să fie menţinut şapte ani, durata de implementare a proiectului fiind de doi ani. De asltfel, primarul Beiuşului consideră că acest proiect este cea mai importantă realizare a sa în anul care a trecut.




Totodată, Primăria Beiuş mizează pe o investiţie privată în producerea de biomasă.

Proiectele din energie au reuşit să atragă numai 1% din banii europeni pe care România îi are la dispoziţie.


sursa:  www.roon.ro

beius-alexlsu.blogspot.com

2 comments:

Anonim spunea...[Răspunde comentariului]

Cum a stabilit pretul de 77 lei/Gcal ? Sa inteleg ca asa de mult consuma o nenorocita de pompa ? Sau ca la cele 79 de grade, pe care le are apa, se mai adauga cateve in regie proprie ? Este un pret enorm daca ne gandim ca sunt cheltuieli 0 (zero) cu incalzitul apei, cheltuielile cu monta tevi si alte dracovenii s-au cam amortizat de mult asa zisele cehltuieli de intretinere (retea bauiesc) tind spre 0 asa ca mai raman cheltuieli cu salariile angajatilor (salarii mici dupa spusele lor), cheltuieli cu profitul patronului firmei si cheltuieli cu energia electrica ce se consuma de pompele din oras. Daca tragem linie si adunam, da obtinem 77 de lei. Bingo

Anonim spunea...[Răspunde comentariului]

bine bine... si unde-s banii ca in oras nu se vede nimic. tevile stau reci ingropate prin pamant...

Trimiteți un comentariu

Loading