aparate foto profesionale

marți, 31 mai 2011

Peace Corps, 20 de ani în România şi 50 în lume. 60 de voluntari construiesc o casă în Beiuş alături de Habitat

În acest an, Corpul Păcii, organizaţia americană înfiinţată de J. F. Kennedy împlineşte 20 de ani de la deschiderea biroului din România şi 50 de ani de la înfiinţare.


Pentru a marca momentul aniversar, voluntarii Peace Corps din România au decis să facă ceea ce ştiu ei cel mai bine, anume să se implice într-un proiect social. Ei au ales Habitat pentru Umanitate Beiuş ca destinaţie datorită parteneriatului care există între cele două organizaţii. Astfel, peste 60 de voluntari americani din mai multe oraşe din România cărora li s-au alăturat şi 10 voluntari romani de la firma KeepCalling.com înfiinţată de un român în SUA, s-au adunat pentru a construi o casă alături de o familie nevoiaşă în doar o săptămână.


“După ce am voluntariat patru ani în România, m-am gândit că cel mai bun mod de a celebra momentul important în care ne aflăm, ar fi să organizăm un eveniment care reprezintă ceea ce facem noi aici şi în lume. Pentru noi astfel de acţiuni sunt un mod de a ne simţi bine ajutându-i pe cei care au nevoie de un sprijin.” spune Chris Fontanesi, coordonatorul proiectului.


Familia Petruş, care lucrează alături de voluntari şi care va beneficia de ajutorul voluntarilor de la Corpul Păcii, locuieşte cu chirie într-o garsonieră dintr-un bloc vechi situat în Beiuş. Cei patru membri împart de mulţi ani cei 20 de m2 ai locuinţei, dar an de an spaţiul parcă e şi mai mic, pe măsură ce cei doi băieţi ai familiei Petruş cresc, băiatul cel mare terminând clasa a VIII-a.


”Pentru ei ne dorim cel mai mult o casă. Dacă am fi fost doar noi, ne-am fi resemnat şi nu am fi cerut ajutorul nimănui, dar copiii nu pot continua să trăiască în aceste condiţii grele.” spune Alina Petruş, mama celor doi copii şi beneficiara locuinţei.


Casa ridicată de voluntari va fi inaugurată sâmbătă când familia Petruş va primi în mod festiv cheile noii locuinţe. Aceasta va avea două dormitoare, o cameră de zi comună cu bucătăria şi o baie. Suprafaţa locuibilă este de 52 m2, dublu fata de cât are garsoniera în care trăiesc în prezent.


Organizaţia Corpul Păcii a fost înfiinţată în 1961 de către preşedintele J. F. Kennedy ca metodă de a promova pacea şi prietenia la nivel mondial. Până în prezent peste 200.000 de americani au fost voluntari ai Corpului Păcii, dintre care 1.000 au activat doar în România în ultimii 20 de ani. Tot pentru a marca momentul, joi 2 iunie, voluntarilor li se va alătura şi Libby Gitenstein, soţia ambasadorului SUA la Bucureşti, care va lucra timp de o zi împreună cu aceştia.


Situaţia familiei Petruş, cea care va beneficia de casă, este cu atât mai grea cu cât ei sunt obligaţi să locuiască în condiţii foarte grele grele. Locuiesc într-un vechi bloc de garsoniere, construit în timpul regimului comunist pentru a-i găzdui pe muncitorii nefamilişti de acum 40 de ani. Casa lor, dacă aşa se poate numi camera în care locuiesc, are 22 de metri pătraţi şi aici dorm cu toţii, aici învaţă copiii, aici îşi trăiesc viaţa de zi cu zi. 

beius-alexlsu.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading