aparate foto profesionale

joi, 17 mai 2012

Căpuşe - semnele, simptomele unei muşcături şi recomandările medicilor

Căpuşele sunt insecte parazite, minuscule, care transmit boli grave, cum ar fi: boala Lyme (numită şi borelioză), meningoencefalita. Aceste afecţiuni se pot transmite prin secreţiile, toxinele sau organismele conţinute de saliva căpuşelor, eliberate în urma muşcăturii. 


Căpuşele se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Înţepăturile lor nu dor, prezenţa lor nu este simţită de către gazdă de aceea, periodic, pielea trebuie examinată. 


 Căpuşele pot fi întâlnite în grădini, în parcuri, în livezi sau în păduri, în tufişuri şi poieni, în ierburile de la marginea lanurilor sau pe gazonul din jurul casei, în camping, chiar şi pe animalele de casă - câini şi pisici (după plimbările lor mai aduc câteodată câte o căpuşă!). O căpuşă flămândă caută surse din care să se hrănească cu sânge: un om sau animal.

 Simptome şi semne ale muşcăturilor de căpuşă: 

Muşcăturile de căpuşă nu sunt dureroase. Principalele semne sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori pot apărea vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei. 

 DSP Bihor recomandă ca, în situaţia în care un cetăţenii găsesc o căpuşă, să aplice următoarele sfaturi: 

  • Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, nu intraţi în panică! 
  •  Folosiţi o mănuşă sau un şerveţel, nu atingeţi căpuşa cu mâinile goale şi nu strângeţi între degete căpuşa care v-a muşcat! - în acest fel tot conţinutul din intestinele sale (conţinând microbi) trece în sângele dumneavostră! 
  • Îndepărtaţi căpuşa folosind o pensetă, întoarceţi cu atenţie căpuşa pe spate şi apucaţi-o ferm cât mai aproape de piele. Trageţi uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. 
  • În caz că nu aveţi la îndemână o pensetă, puteţi face acelaşi lucru cu un fir de aţă pe care îl legaţi în jurul regiunii dintre cap şi corp a căpuşei şi mişcaţi uşor aţa din stânga în dreapta şi invers. Astfel, căpuşa se desprinde în întregime. 
  • Puneţi căpuşa într-o pungă pe care o sigilaţi şi apoi o aruncaţi la gunoi.
  • După îndepărtarea căpuşei, spălaţi bine zona respectivă cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o tinctură de iod. 
  • Persoana muşcată de căpuşă trebuie să consulte imediat, în cel mai scurt timp posibil, un medic. 
  • Dacă nu puteţi scoate căpuşa în condiţii de siguranţă, apelaţi la ajutorul celui mai apropiat serviciu de urgenţă. Atunci când le depistăm, este bine totuşi să lăsăm medicul să le scoată pentru că dacă nu sunt îndepărtate corespunzător, există riscul ca în timpul manevrei, capul insectei să rămână înfipt în piele, putând provoca infecţii puternice. 
  • Căpuşele nu se înlătură aplicând chibrituri aprinse, vaselină sau ceară caldă, deoarece aceste remedii pot fi periculoase. 
  • Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este totuşi recomandat să nu încercaţi Dvs. să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora, care sunt mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi vi se vor oferi recomandări privind tratamentul profilactic. După “extragerea” lor, la locul respectiv rămâne o discretă roşeaţă, cu umflarea zonei din jurul înţepăturii, care se va remite în zilele următoare. 

 Pentru a preveni muşcăturile de căpuşă, DSP Bihor recomandă respectarea următoarelor reguli: 

  • cel mai bun mod de a vă proteja împotriva bolilor provocate de muscăturile de căpuşă este să vă feriţi de muşcăturile acestora; 

  • utilizaţi spray-uri cu substanţe care distrug căpuşele, înainte de vă duce în locuri cu risc, pulverizaţi aceste substanţe pe porţiunile de piele expusă, exceptând faţa; 
  • amenajaţi şi salubrizaţi teritoriul, îndepărtând frunzele căzute, tăiaţi şi curăţaţi tufele şi a vegetaţia înaltă; 
  • evitaţi păşunatul vitelor în zone de agrement şi odihnă; 
  • evitaţi să plimbaţi câinii în zonele cu densitate mare de căpuşe;
  • păstraţi la soare pentru un timp buchetele de flori aduse din pădure, căpuşelor nu le place soarele. 
  • protejaţi-vă tegumentele corpului, prin folosirea îmbrăcămintei de culoare deschisă, ce permite evidenţierea căpuşelor agăţate de haine şi înlăturarea lor precoce. 
  • purtaţi cămăşi cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje, cizme, pantofi sau ghete închise. 
  • introduceţi manşetele pantalonilor în şosete, pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare. 
  • dacă descoperiţi pe haine căpuşe, acestea pot fi îndepărtate cu o bandă adezivă. Palma se va înveli în bandă adezivă cu partea lipicioasă în exterior şi se va presa pe căpuşă. Aceasta se va lipi pe bandă. Este suficient să pliaţi banda adezivă peste aceasta şi să o aruncaţi la coşul de gunoi. 
  •  purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele. 
  •  dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic pentru a vă proteja şi mai mult. 
  • la întoarcerea din excursie sau din parc inspectaţi-vă corpul cu atenţie, căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii lor. 



 Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva bolilor provocate de căpuşe este să vă feriţi de muşcăturile acestora. 


sursa: comunicat DSP Bihor
beius-stiri.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading