vineri, 17 august 2012

31 de voluntari din Irlanda de Nord pe şantierele Habitat din Beiuş, Oradea şi CăpâlnaEchipa de băieţi - şantierul 
Habitat Beiuş
La finalul acestei săptămâni, 31 de tineri din Irlanda de Nord se vor întoarce acasă după ce au muncit 10 zile alături de nevoiaşii din Beiuş, Căpâlna şi Oradea. Mare parte dintre tineri sunt în preajma vârstei majoratului şi au ales să-şi petreacă o parte din vacanţă dedicând-o voluntariatului. Astfel ei s-au împărţit în două echipe, una de băieţi şi una de fete. Cei 13 băieţi au ajutat la zugrăvirea, parchetarea şi realizarea finisajelor unor locuinţe la Beiuş, iar cele 18 fete au lucrat pe şantierul Habitat din Oradea la finalizarea unor case şi la pregătirea fundaţiilor pentru evenimentele ce vor fi organizate de asociaţia beiuşeană în toamnă. Au muncit şi împreună la Căpâlna ajutând familia Popescu să se apropie de împlinirea visului de a avea o locuinţă sigură şi sănătoasă. 

 „Noi suntem membrii unui club numit Youth Initiative (Initiativa Tinerilor) din Irlanda de Nord care se implică în diverse proiecte sociale şi comunitare. Am decis să mă alătur grupului şi să vin în România cu gândul de a-i ajuta şi pe oamenii de aici aşa cum fac acasă şi cu speranţa să am parte de o experienţă aparte. Însă clipele petrecute în aceste zile sunt cu mult mai frumoase decât mi-am imaginat şi mă întorc acasă cu o nouă perspectivă asupra vieţii” declară Curtis, unul dintre voluntari. 
Echipa de fete - şantierul Habitat Oradea

 Pe lângă munca voluntară tinerii au avut parte şi de interacţiune cu tradiţiile şi cultura locală participând la mai multe evenimente organizate pentru ei. De departe cel mai mult le-a plăcut seara tradiţională românească. Astfel s-au bucurat de bucate pregătite după specificul local, au ascultat muzică populară, au făcut cunoştinţă cu costumele şi instrumentele arhaice, iar la final au exersat câţiva paşi de dans popular pe muzică din Bihor. Au vizitat şi obiectivele turistice din zonă bucurându-se de frumuseţile montane, de bogăţia formelor din Peştera Urşilor sau de piscinele cu apă geo-termală din Beiuş, Oradea, Felix sau Sânmartin. 

 „Înainte să vin în România nu mă aşteptam deloc să găsesc ceea ce am aflat aici. E o ţară absolut fantastică, cu oameni primitori, deschişi, cu o mâncare extraordinar de bună. Mi-am făcut deja câţiva prieteni şi am rămas cu amintiri foarte frumoase. Cu siguranţă voi reveni!” mărturiseşte Aine, una dintre tinerele irlandeze.

 Sâmbătă, înainte să se îndrepte spre autocarul care-i va duce la avionul spre casă, tinerii vor participa la inaugurarea uneia dintre casele la care au muncit şi tot ei vor fi cei care vor înmâna cheile, Biblia şi florile noilor beneficiari ai locuinţei. 

 beius-stiri.blogspot.ro

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading