aparate foto profesionale

miercuri, 13 august 2014

DN76 sau cum arată ignoranța în România

Nu știu cât de mult în urmă ar trebui să mergem pentru a putea înțelege mentalitatea autorităților române, respectiv a constructorilor care câștigă licitațiile de reabilitare sau construire a căilor de transport. ”Interesul național” pare să existe doar la nivel declarativ, pentru că la nivel de fapte lipsește în mod vizibil. 

 Drumul Național 76 (European 79) este cel mai bun exemplu, din județul Bihor cel puțin, a ignoranței. Deja, de câțiva ani buni este în lucru, iar stadiul lucrărilor arăta, la 31 martie 2014, în felul următor: Oradea - Beiuș (5,54%), Beiuș - Ștei (2,39), Ștei - Vârfurile (27,61%). 

 Lucrările din ultimul an au început cu chiu cu vai după protestul de anul trecut (aprilie 2013), când sute de șoferi au mărșăluit de-a lungul traseului Beiuș - Oradea, claxonând, plantând flori și încercând până la urmă să se facă auziți. La doar câteva luni, lucrurile păreau că încep să se miște, însă odată cu primăvara lui 2014, când vremea de afară permitea reînceperea lucrărilor, șantierul a încetinit și de câteva săptămâni aproape că s-a oprit. 

 Zecile de articole din ultimele săptămâni din presa locală și centrală au rămas, până acum, fără răspuns. Președintele Consiliului Județean, Cornel Popa a transmis zilele acestea o informare, despre starea proastă a drumului, premierului Victor Ponta. Rămâne de văzut dacă va primi măcar un răspuns. 

 La sfârșitul lunii, pe 29 august 2014, începând cu ora 16 se va organiza un nou protest, de această dată doar în parcarea de la benzinăria din Pocola și asta pentru că blocarea drumului în lucru constituie infracţiune. Un lucru paradoxal având în vedere că drumul este greu practicabil din cauza firmelor constructoare, lucru care nu încalcă legea. 

În 2015 ar fi trebuit să circulăm în condiții normale pe cei aproape 200 km dintre Oradea și Deva, dar, se pare că ”vremea nefavorabilă” și ”lipsa fondurilor” vor face ca anul în care va fi finalizat să fie schimbat - 2016, 2017, 2018,...? 

 Detalii despre protestul de la sfârșitul lunii, dar și o centralizare a tuturor informațiilor apărute pe acest subiect se face pe pagina oficială de facebook a drumului: https://www.facebook.com/pages/Drumul-National-76/784085338281534?fref=ts

 Alexandru Laslău

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading