aparate foto profesionale

luni, 25 octombrie 2010

11 elevi din Elveţia, voluntari la Habitat Beiuş

Foto: habitatbeius.ro
În săptămâna 25-29 octombrie 2010 se află la Beiuş ca voluntari 11 elevi coordonaţi de doi profesori de la renumita şcoală europeană Institut Le Rosey din Elveţia. Tinerii au ales să vină în cadrul programului şcolar CAS (Creativity, Action, Service) necesar pentru a obţine diploma de bacalaureat recunoscută la nivel internaţional. Şcoala oferă elevilor mai multe programe CAS din care aceştia îşi pot alege ceea ce li se potriveşte sau chiar ei pot să propună propriile activităţi pe care doresc să le facă. Scopul CAS este ca tinerii să înveţe din experienţe practice cum să fie activi în cadrul comunităţii şi cum pot să-i ajute pe cei din jurul lor, potrivit unui comunicat remis de Habitat beiuş.


„Sunt foarte entuziast de ce se întâmplă aici. Pentru mine este un sentiment extraordinar să văd cum tineri din toată Europa lucrează împreună pentru un bine comun. Mă bucur că am ales Habitat pentru că învăţ ceva foarte util, dar în acelaşi timp şi ajut pe cineva care are mare nevoie de sprijin. Cu siguranţă le voi recomanda colegilor mei să vină să construiască locuinţe la Beiuş anul viitor!” spune Konstantin, voluntar din Bulgaria.


Familia Gabor care va beneficia de locuinţă este compusă din cinci membri şi locuieşte în Beiuş, pe o stradă la marginea oraşului. Din tată în fiu practică aceeaşi meserie, aceea de ceternari, adică fac şi montează jgheaburi metalice pentru scurgerea apei de pe acoperişul caselor. Locuinţa în care trăiesc e compusă dintr-o singură încăpere care este o anexa a casei părinteşti. Aici au un singur pat în care dorm părinţii şi cei doi copii şcolari, iar mezina, Luiza-Clara de doi ani doarme între două fotolii pe care Ianoş le lipeşte unul lângă altul ca să formeze un pătuţ. Tot aici se mai găseşte o măsuţă pe care şi gătesc şi mănâncă. Un dulap, un scaun şi o sobă mică de teracotă e tot ce mai încape în încăperea mică unde-şi duce viaţa familia Gabor. Cu şapte ani în urmă, Ianoş a solicitat de la Primărie o bucată de teren pe care să-şi construiască o casă pentru familia sa. Au trecut cinci ani până a fost aprobată cererea. Atunci Ianoş s-a gândit că singura şansă să-şi construiască o locuinţă e să apeleze la Habitat pentru Umanitate Beiuş.




„Am fost foarte bucuros când am primit terenul de la Primărie, dar bucuria mi-a trecut repede când am văzut că de fapt nu voi putea să-mi fac o casă în următorii 20 de ani. Am avut însă norocul să aflu de Habitat şi să fiu acceptat în programul lor. Acum sunt foarte fericit că în scurt timp voi avea o locuinţă şi sunt recunoscător acestor tineri care au venit să ne ajute să ne construim casa la care am visat de multă vreme. ” spune Gabor Ianoş, beneficiarul locuinţei.


Voluntarii au început luni dimineaţa cu construirea structurii de lemn ce va forma pereţii casei urmând ca până joi să ridice casa la nivel de acoperiş. Pe lângă activităţile de şantier tinerii vor avea ocazia să participe şi la alte acţiuni în zilele pe care le petrec în România. Deja au fost invitaţi de colegi de-ai lor de la o şcoală din Beiuş la un meci de fotbal, apoi vor vizita un orfelinat unde se vor juca cu copii şi vor vizita puncte de atracţie turistică din Bihor.


Colaborarea dintre Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Le Rosey datează din 2002. Între timp peste 100 de elevi au ajutat la construirea de locuinţe alături de familii nevoiaşe din Beiuş. În unitatea de învăţământ elveţiană munca voluntară este considerată de importanţă majoră pentru dezvoltarea tinerilor motiv pentru care sute de elevii sunt implicaţi anual în activităţile umanitare sau de voluntariat organizate de şcoală sau ONG-uri şi în viitorul apropiat ar putea deveni un model pentru tot mai multe şcoli româneşti.




beius-alexlsu.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading