aparate foto profesionale

luni, 7 martie 2011

Primarul Beiuşului, în vizită la românii din Micherechi, Ungaria

Vineri, 4 martie 2011, o delegaţie condusă de primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi a Autoguvernării Române din localitatea Micherechi, Ungaria, cu ocazia deschiderii festive a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească .


Micherechi, localitatea cu cea mai mare pondere de români din Ungaria, ( 90 % din totalul de 2315 de locuitori), este considerat în cercurile oficiale ca localitate-simbol, tradiţională pentru minoritatea româneasca . Harnici agricultori, în toate grădinile se văd solariile care produc cantităţi însemnate de legume, în special castraveţi.


Delegaţia municipiului Beiuş a fost primită de primarul Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netye, cu o deosebită deschidere şi bucurie pentru interesul acordat de urbea beiuşeană, recunoscută pentru valenţele culturale româneşti de-a lungul secolelor. Din primele discuţii s-a conturat ideea unei colaborări mai ample, ce se va concretiza în infrăţirea celor două localităţi, Beiuşul asumându-şi rolul de -frate mai mare- după cum a afirmat, cu hotărâre, primarul Adrian Domocoş.


La deschiderea oficială a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească au participat invitaţi de seamă: Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Jula (Gyula), Răzvan Cioalcă, viceconsul al României la Seghedin, prof. Dr. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoconducerii Românilor din Seghedin, dr. Mihaela Bucin, şefa catedrei de Limba şi Literatura Româmă a Universităţii din Seghedin, precum şi reprezentanţii instituţiilor locale de cultură şi educaţie din Micherechi.


Viceconsul al României la Seghedin dl.Răzvan Cioalcă, a subliniat sprijinul diplomaţiei române, problematica minorităţii române din Micherechi fiind un punct important pe agenda şedintelor comune ale guvernelor României şi Ungariei, şi a încurajat colaborarea strânsă dintre Beiuş şi Micherechi.


Scopurile acestori cursuri, de factura unei academii populare, este de a amplifica cunoştintele participanţilor privind identitatea română, noţiuni de istorie cultură şi civilizaţie naţională românească, de a oferi un suport real împotriva tendinţelor nedorite ale asimilării naturale a minorităţii române.


Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a acreditat ideea unui suport consistent din partea municipalităţii, atât în plan cultural, prin continuarea colaborării dintre şcolile din Beiuş şi cea din Micherechi, participarea la proiecte comune transfrontaliere, şi chiar soluţii de natură economică, care ar facilita dezvoltarea comunităţii româneşti din Micherechi. Un prim pas va fi declanşarea unei campanii de strângere de fonduri şi donaţii de carte la nivel de municipiu pentru întregirea fondului de lectură a bibliotecii din localitatea ungară.


Pe plan administrativ, în urma hotărârilor luate în ambele consilii locale în cursul lunii martie a.c., se vor pune bazele colabrării şi înfrăţirii celor două localităţi.

 sursa: primariabeius.ro

beius-alexlsu.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading