aparate foto profesionale

luni, 9 aprilie 2012

Atenţie la cât şi cum consumaţi carne de miel. Pe lângă beneficii există şi riscuri

În urma analizelor de laborator efectuate s-a constatat că 100 grame de carne de miel au o valoare calorica ridicata de 200-300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc si carnitina, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciul, acidul folic si vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame). 


Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente, sau în caz de consum excesiv, probleme legate de: 
  • conţinut ridicat de colagen bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat si iar excesul creează probleme putând declanşa atac de guta, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie); 
  • conţinut scăzut de fibre alimentare: recomandam asocierea legumele pentru a preveni constipaţia iar stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţa si orez; 
  • conţinut crescut de lipide cu risc aterogen în special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită; 
  • conţinut crescut de proteine: pot determina alergii. 
DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea şi a următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel: 
  • în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10- 14 kg,
  •  prepararea cărnii de miel înăbuşita sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei, 
  • evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume, 
  • la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare,
  •  nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius. 

beius-stiri.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading