aparate foto profesionale

joi, 22 martie 2012

Situaţie scăpată de sub control. 66 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în 48 de ore

Echipajele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au fost mobilizate în ultimele 48 de ore la un număr de 75 de evenimente, dintre care 66 arderi necontrolate la vegetaţia uscată şi două la coşuri de fum, şase incendii şi o operaţiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.


Echipajele de pompieri militari au acţionat pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată produse la păşuni comunale şi terenuri situate în Oradea, Salonta, Aleşd, Gepiş, Otomani, Mierlău, Rontău, Cetea, Lorău, Finiş, Mizieş, Drăgoteni, Târguşor, Săcuieni, Sălişte, Câmpani, Sighiştel, Ateaş, Mărtihaz, Diosig, Tinca, Girişu Negru, Gepiş, Pestiş, Groşi, Briheni, Budoi, Drăgeşti, Valea lui Mihai, Cotiglet, Şuncuiuş, Fanău, Sălard, Valea Mare de Codru, Drăgăneşti, Şuştiu, Călaţea, Lunca şi Cărpinet, fiind afectate aproximativ 750 hectare.


Pe de altă parte, secţia de Pompieri Beiuş a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie situată în Sânmartin de Beiuş. Pagubele înregistrate au constat în cinci tone de fân.

Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată

Pentru reducerea numărului de evenimente având drept cauză utilizarea focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi implicit a efectelor acestora, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „CRIŞANA” al Judeţului Bihor reaminteşte populaţiei faptul că utilizarea focului deschis pentru arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale este prevăzută prin prevederile Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi prin Ordinul comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.576/605/2008, publicat în Monitorul Oficial nr.661 din 22.09.2008.


Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu, prevăzute în actele normative mai sus menţionate, astfel:
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; 
  •  arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; 
  •  arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti; 
  •  În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor; 
  •  distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate. 
 Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei !


beius-stiri.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading