D.S.P. Bihor recomandă cetăţenilor să nu consume următoarele tipuri de alimente seara târziu:
- Alimentele bogate în grăsimi – deoarece vor suprasolicita stomacul, care va fi nevoit să digere toată mâncarea consumată. Astfel, înainte de a merge la culcare, staţi departe de alimente tip fast-food, nuci, îngheţată, dar şi de felurile de mâncare cu multă brânză.
- Alimentele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi şi zahăr - o cantitate foarte mică dintr-un desert, consumată înainte de culcare, prin creşterea uşoară a glicemiei (zahărul în sânge) poate ajuta la o odihnă fericită, însă trebuie multă precauţie la persoanele cu diabet zaharat. Însă, consumul unei porţii mari de prăjitură cu ciocolată, glicemia va creşte mai pronunţat şi va apare senzaţia de energie. Evitaţi să consumaţi seara târziu prăjituri, biscuiţi şi alte deserturi cu conţinut ridicat de carbohidraţi, dar şi pâine albă.
- Carnea roşie şi alte proteine - la fel ca mâncarea bogată în grăsimi, consumul de carne roşie seara târziu vă va perturba somnul, din cauză că stomacul se va lupta să digere aceste alimente. Trebuie ţinut cont şi de faptul că felurile de mâncare pe bază de carne roşie pot să vă afecteze grav digestia, înainte de a merge la culcare, însă acelaşi efect îl poate avea şi consumul unor porţii mari de carne de pui sau carne de porc. Nu trebuie să evitaţi total consumul de proteine seara, dar asiguraţi-vă că optaţi pentru porţii mici de carne de curcan slabă sau pentru un iaurt.
- Mâncarea picantă – trebuie evitată cu desăvârşire. Mâncarea picantă poate să supere stomacul, însă consumul unor astfel de alimente noaptea are şi un alt efect: substanţele chimice din mâncarea picantă pot să stimuleze simţurile şi să creeze dificultăţi de adormire.
- Porţiile mari - o gustare luată seara târziu nu trebuie să se transforme într-o masă luată seara târziu. Încercaţi să consumaţi sub 200 de calorii dacă doriţi să nu aveţi o insomnie apoi. Astfel, vă veţi simţi mai bine gândindu-vă că nu aţi renunţat la obiceiurile alimentare sănătoase chiar înainte de a vă băga în pat.
Ce se poate totuşi mânca seara târziu? Porţiile mici şi cu un conţinut redus de calorii vor tempera poftele şi vor ajuta instalarea somnului. Pot fi consumate, în cantităţi mici, legumele şi fructele proaspete sau produsele lactate (lapte, iaurt, kefir, sana). Nu uitaţi că alimentele pe care le consumaţi seara târziu trebuie să însumeze sub 200 de calorii.
De asemenea, limitaţi consumul de alcool seara, întrucât alcoolul este un excitant al sistemului nervos şi poate provoca insomnii.
beius-stiri.blogspot.com
0 comments:
Trimiteți un comentariu