Obezitatea poate avea ca şi cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea şi calitatea alimentelor, ritmul masticaţiei.
Cel mai adesea copiii se îngraşă din următoarele motive:
- Consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă“ în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, îngheţată;
- Mănâncă prea multe dulciuri, beau sucuri îndulcite artificial (cu zahăr), multe produse bogate în calorii, în special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri etc.)
- Porţiile oferite de părinţi sunt prea mari!
- Copiii petrec prea mult timp în casă, în faţa TV, a computerului, în defavoarea activităţilor fizice în aer liber
Consecinţele şi complicaţiile obezităţii sunt:
- psiho-sociale: afectarea conştiinţei de sine, sentimente de inferioritate şi respingere din partea colectivităţii, frustrare, depresie;
- respiratorii: respiraţie mai dificilă;
- locomotorii: picior plat, genunchi în forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare;
- metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor şi glucidelor, cu predispoziţie la diabet zaharat la maturitate;
- cardiovasculare: hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică se vor manifeste la vârsta adultă;
- cutanate: iritaţia tegumentelor la nivelul plicilor, abcese, mâncărimi;
- alte modificări: dureri de cap, astenie, tulburări menstruale, acnee, constipaţie, digestie dificilă.
Pentru evitarea acestor consecinţe nedorite pentru sănătatea copiilor (care vor afecta şi perioada de adult viitoare), Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă părinţilor să respecte următoarele măsuri de prevenire şi control a obezităţii copiilor:
- La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coacerea, pregătirea în cuptor sau la grătar.
- Să se ţină cont de preferinţele culinare ale copiilor.
- Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc.
- Întreaga familie să ajute şi să încurajeze copilul. Alimentaţia sănătoasă să fie adoptată de întreaga familie.
- În cantitatea cea mai mare să se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat.
- Se recomandă în special carne de peşte şi pui fără piele.
- Ouăle se consumă în cantitate de 2-3 pe săptămână.
- Grăsimile consumate să fie mai ales sub formă de uleiuri vegetale.
- Băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe.
- Cele două gustări zilnice să fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate.
beius-stiri.blogspot.com
0 comments:
Trimiteți un comentariu