vineri, 19 martie 2010

Habitat Beiuş, de sărbători, o casă pentru Bunteşti


A devenit o tradiţie ca în preajma Sărbătorilor Pascale Habitat pentru Umanitate Beiuş să construiască o locuinţă pentru o familie. O tradiţie care datează din 2000 şi care se va realiza şi în acest an, când o mamă şi cei doi copii ai săi se vor muta în casă nouă.

Aurora Horge, o mamă muncitoare, cu doi copii, speră să-şi petreacă Sărbătorile Pascale într-o astfel de casă, după ce toată viaţa a visat şi s-a rugat împreună cu copiii ei pentru asta. În prezent cei trei locuiesc într-o singură încăpere dintr-o cocioabă veche de 70 de ani din satul Bunteşti, ridicată din chirpici şi peticită pe ici pe colo. Două paturi, o masă, un scaun şi un dulap este toată averea lor. Se încălzesc cu o sobă veche pe care mama pregăteşte copiilor mâncarea. Au o fântână în curte de unde scot apă, însă vara deseori este secată şi atunci Aurora cară apă de la vecini cu găleţile. Ea este şi mamă, şi tată pentru copiii ei, crapă lemne, spală hainele cu mâinile. Iarna e foarte greu fără baie, mai ales pentru copiii care cresc. „Ne spălăm toţi într-un lighean, pe rând, iar ceilalţi aşteaptă afară”, spune Andrei, cel mai mic dintre copii, elev în clasa a II-a la şcoala din sat. Ana-Maria, care are 12 ani, îşi doreşte măcar să poată dormi singură în pat, pentru că acum împarte unul din cele două paturi vechi, mici şi înguste cu mama sa. „Abia aştept să pot dormi singură în pat, dar, totuşi, cel mai mult îmi doresc o baie”, mărturiseşte ea. Lucrările la noua locuinţă au şi demarat, fundaţia fiind pregătită. Prima echipă de voluntari va veni tocmai din America şi va începe cu ridicarea pereţilor în ultima săptămână din martie.

Pentru ca Aurora, Andrei şi Ana-Maria să se bucure de căldura unui cămin de Paşti, Habitat mai are nevoie de resurse materiale şi financiare importante.”Fiecare om poate face o faptă bună mai ales acum când se apropie Sfintele Paşti. Toţi cei care doresc pot să se alăture Fundaţiei pentru a îndeplini un vis. Dorim să implicăm cât mai mulţi oameni în această activitate”, a precizat Mircea Jurcan, director executiv la Habitat pentru Umanitate Beiuş. Aurora ştie ce înseamnă să-ţi ajuţi aproapele, pentru că şi ea a lucrat alături de alţi voluntari în proiectul Habitat derulat în Oradea, în 2008. Acolo, timp de două săptămâni, în concediul ei de vară, a muncit alături de alţi români şi străini, împreună cu beneficiarii caselor, fiind o experienţă inedita pentru ea.sursa: crisana.ro

beius-alexlsu.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading