aparate foto profesionale

luni, 3 ianuarie 2011

Eclipsă parţială de Soare, marţi 4 ianuarie 2011

Marţi, 4 ianuarie 2011, o eclipsă parţială de Soare va avea loc şi va putea fi văzută şi din ţara noastră, iar din Beiuş va putea fi văzută o acoperire a Soarelui de 78%, potrivit Observatorului Astronomic.

 Eclipsa începe cel mai devreme în estul țării, în jurul orei 9:05 și cel mai târziu în vest, în jurul orei 9:13. 


Maximul se produce în jurul orei 10:35 (pentru centrul tării) cu o acoperire a Soarelui de 76%. Înălțimea Soarelui deasupra orizontului va fi destul de mică (17°) și cei ce vor observa dintre blocuri vor avea șanse să nu poate vedea eclipsa. Astfel că cei de la Observatorul Astronomic ne recomandă un parc unde orizontul sud-estic este liber.

Eclipsa se termină în jurul orei 12:07.

O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, prin faţa Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui şi, dacă se interpune între privitor şi Soare, îi "blochează" lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obişnuită a Soarelui este blocată complet şi, pentru o anumită zonă de observaţie, eclipsa de soare este totală. Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire, potrivit Wikipedia.

 sursa: astro-urseanu.ro

beius-alexlsu.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading