luni, 7 mai 2012

Pompierii din Beiuş la un incendiu în Fiziş

Duminică 6 aprilie 2012, în jurul orei 11.50, două echipaje de pompierii militari ale Secţiei Beiuş au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o afumătorie amenajată într-un adăpost de animale din cadrul unei gospodării situate în localitatea Fiziş, comuna Finiş. 


Cauza probabilă a evenimenului, ce a determinat arderea unei cantităţi de cca.20 kg slănină şi aproximativ tot atâtea kg de fân, a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii închise. Forţele de intervenţie au lichidat operativ flăcările, împiedicând propagarea acestora la locuinţa situată în apropiere şi salvând în acest fel bunuri materiale de-o valoare considerabilă.


Pentru reducerea numărului de evenimente având drept cauză utilizarea focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi implicit a efectelor acestora, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „CRIŞANA” al Judeţului Bihor reaminteşte persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu, şi anume:
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; 
  • arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; 
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti. 
  • În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. 
  • distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate. 
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei !


beius-stiri.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading