joi, 24 aprilie 2014

ÎCCJ: O nouă amânare în dosarul în care Odobasianu, Domocoş şi Costin sunt acuzaţi de corupţieAstăzi, 24 aprilie, a avut loc o nouă înfăţişare în faţa magistraţilor
de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fostului primar al Beiuşului Nicu Silviu Odobasianu, a actualului primar, Adrian Domocoş, a deputatului Gheorghe Costin, dar şi a altor 14 persoane. ÎCCJ a decis amânarea cauzei pentru 23 mai 2014. Aceştia au fost trimişi în judecată de DNA pentru presupuse fapte de corupţie.

 Potrivit procurorilor, în cursul lunii octombrie 2007, primăria municipiului Beiuș a atribuit un contract de achiziție publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute „Lucrări prioritare de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Beiuș”, la prețul de 4.173.345,88 lei, la care se adăuga TVA 792.935,72 lei. 

Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanțat în proporție de 85% de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile și în proporție de 15% de primăria Beiuș. 

Însă, potrivit DNA, în perioada 30 noiembrie 2007–28 noiembrie 2008, reprezentanții primăriei Beiuș (cei doi primari care și-au exercitat atribuțiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum și funcționari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC TOP CONSTRUCT GRUP SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obținerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanții primăriei în condițiile în care aceștia aveau reprezentarea reală a situației lucrărilor.

Pentru execuția lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro (la cursul acelei perioade) SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe șantierul deschis la Beiuș între 4 și 6 angajați. Din totalul sumei sus menționate obținute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezintă prejudiciu nerecuperat în dauna bugetului de stat și bugetului local al municipiului Beiuș (aproximativ 321.672 euro).

Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de inculpați, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate.

 Printre cei trimişi în judecată se numără şi: 

 • Berindea Ciprian Cătălin, administratorul SC Top Construct Grup SRL 
 • Pancu Nicolae Virgil, șef lucrări la SC Top Construct Grup SRL 
 • Hasan Gelu Laurenţiu, inspector de specialitate în cadrul primăriei Beiuș și responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, 
 • Nicolae Maria Ioana, șef Serviciu Buget-finanțe în primăria Beiuș și persoană autorizată pentru certificarea cheltuielilor privind proiectul respectiv 
 • Oaie Emil Gheorghe, șef Serviciu Amenajarea Teritoriului și Investiții în cadrul primăriei Beiuș 
 • Iuhas Viorel, viceprimar al municipiului Beiuș (2000-2008) 
 • Mihailovici Gigel, membru al comisiei de recepție 
 • Clintoc Maria Ramona, membru al comisiei de recepție 
 • Gabor Dorina, membru al comisiei de recepție, 
 • Boloș Mircea, membru al comisiei de recepție, 
 • Codreanu Octavian Mircea Florian, membru al comisiei de recepție (care a deținut în perioada 1996-2000 calitatea de primar al municipiului Beiuș) 
 • Matei Ioan, diriginte de șantier 
 • Sotoc Nicolae, administrator al SC Subtil Consult SRL (societate care asigura dirigenția de șantier) 
 • Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea-Agenția E.Gojdu.  
Totodată, parte civilă în dosar este Primăria Beiuş şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

beius-stiri.blogspot.ro

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading