- Să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte – adaptate condiţiilor meteorologice şi care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară a extremităţilor.
- Să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (vegetale), fructe, legume.
- Să evite consumul în exces de băuturi alcoolice şi cafea; să fie evitat fumatul şi încăperile cu fum de ţigară.
- Să acorde o atenţie specială copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
- Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi/sau respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării (agravării) bolilor preexistente în condiţii de temperaturi scăzute.
- Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon,
- Angajaţii care au locurile de muncă din aer liber (spaţii deschise) – de exemplu: construcţii, salubritate, alpinişti utilitari etc. – în caz de temperaturi sub 0 (zero) grade Celsius, sunt sfătuiţi să se adăpostească câte un sfert de oră, la un interval de două ore, în spaţii încălzite şi să consume lichide calde (ceai) astfel încât rezistenţa generală a organismului să nu le fie afectată de expunerea prelungită la frig,
- Să evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).
beius-stiri.blogspot.com
0 comments:
Trimiteți un comentariu