aparate foto profesionale

joi, 19 aprilie 2012

La mulţi ani Beiuş la 93 de ani de la eliberare ! Zilele Beiuşului: 27 aprilie - 1 mai

Astăzi, 19 aprilie 2012, se împlinesc 93 de ani de la eliberarea Beiuşului. Cu această ocazie au avut loc o serie de festivităţi atât în sala mare a primăriei, cât şi la monumetele din parcul central. 


La 19 aprilei 1919, 11 persoane au fost rănite din rândul voluntarilor, iar o altă persoană a murit în apropiere de Beiuş unde s-au dat lupte grele. Batalionului 2 din Regimentul ce purta numele oraşului Beiuş, este cel căruia trebuie să-i aducem cinste pentru eliberarea municipiului la 19 aprilie 1919.  

Totodată, anul acesta se împlinesc 749 de ani de la prima atestare documentară a Beiuşului din 1263.

La şedinţa festivă organizată în Sala Mare a primăriei, au participat ca invitaţi, senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang, deputatul Nicolae Jolţa, preşedintele consiliului judeţean Bihor, Radu Ţârle,consilieri locali, persone din conducerea instituţiilor locale. Sala a fost plină de beiuşenii ce aveau in suflet sărbătoarea urbei lor.


Programul festiv a fost completat cu momente culturale, două lansări de carte : prima, o reeditare a lucrării protopopului ortodox Petru E. Papp- Din trecutul Beiuşului, lucrare îngrijită de Prof. Teodor Ţenţ, iar cealaltă, o lucrare neconvenţională a celebrului musician şi compozitor şi folklorist, Constantin Sava în colaborare cu Valeria Atudorei (fiica) – Auzite şi gândite şi la lume oferite, o culegere de cugetări şi reflecţii personale.


Nu au fost uitate generaţiile vârtei a treia, 28 de cupluri de beiuşeni aflate la aniversarea a 50 de ani de căsătorie- nunta de aur, au fost felicitate pentru exemplul lor de viaţă de către primarul Adrian Domocoş, şi le-au fost înmânate diplome de onoare şi premii în bani.


Momentul festiv a fost încununat de prestaţia corului mixt Ioan Buşiţia al Bisericii Greco- catolice Beiuş, sub bagheta dirijorului Constantin Sava.


Partea a doua a zilei festive s-a consumat la statuia martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş din parcul central, recent reamenajat. Au avut loc servicii religioase în memoria martirilor şi eroilor, susţinute de bisericile istorice ale municipiului, după care a a vut loc ceremonialul depunerii coroanelor de flori în cinstirea martirilor.


Între 27 aprilie şi 1 mai vor avea loc Zilele Beiuşului 2012, într-un spectacol maraton , ce va oferi momente artistice, muzică populară, de petrecere şi invitaţi de seamă ai show-bizului autohton, promiţând clipe de neuitat celor dornici de petrecere şi voie bună.


beius-stiri.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading