S-a tăiat ca în codru în Bihor între 2000 și 2012
Pădurile din Munții Apuseni sunt printre cele mai afectate de fenomenul defrișării în România, potrivit unei hărți de înaltă rezoluție....citeşte mai mult
DN76 sau cum arată ignoranța în România
Nu știu cât de mult în urmă ar trebui să mergem pentru a putea înțelege mentalitatea autorităților române, respectiv a constructorilor care câștigă licitațiile de reabilitare...citeşte mai mult
Zilele Beiuşului 2014: Crush şi Alexandra Ungureanu, Compact şi Bere Gratis printre cei care vor cânta
Zeci de cântăreţi de muzică populară şi uşoară vor întreţine atmosfera şi anul acesta la...citeşte mai mult
ÎCCJ: O nouă amânare în dosarul în care Odobasianu, Domocoş şi Costin sunt acuzaţi de corupţie
Astăzi, 24 aprilie, a avut loc o nouă înfăţişare în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fostului primar al Beiuşului ...citeşte mai mult
Alexandru Kiss, vicepreşedintele CJ Bihor, urmărit penal de DNA pentru luare de mită
Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită...citeşte mai mult
sâmbătă, 31 martie 2012
CF Bihorul Beiuş, victorie zdrobitoare împotriva Gloria Reşiţa. Scor final 9-0
Golurile care au adus această victorie zdrobitoare au fost marcate de Paina în minutul 17', Stănucă în minutul 29' (autogol), Ţârlea în minutul 43', Lupaşcu în minutele 43', 48' şi 83'), Bode în minutul 74' şi Şerb în minutul 81', potrivit liga2.ro
Observatorul meciului a fost Cura Dorel din Arad.
După această victorie, CF Bihorul Beiuş ocupă poziţia a 4-a, în clasament, la egalitate de puncte cu ocupantele 2 şi 3 - VEZI CLASAMENTUL DETALIAT
Beiuşenii vor juca următorul meci, în deplasare, marţi 3 aprilie 2012, împotriva CS National Sebiş.
beius-stiri.blogspot.com
vineri, 30 martie 2012
Vreme neobişnuită. Astăzi am avut ploaie, grindină, tunete şi soare
AJOFM Bihor: 30 de locuri de muncă în Beiuş
Potrivit AJOFM, 10 locuri sunt libere în industria confecţiilor în timp ce pentru restul nu se precizează domeniul. La nivelul judeţului Bihor 17 locuri libere sunt pentru cei cu studii superioare, 114 locuri pentru cei cu liceu şi şcoala profesională în timp ce 69 de locuri libere se adresează persoanelor necalificate.
Pentru informaţii suplimentare şi detalii, puteţi accesa site-ul AJOFM Bihor aici.
beius-stiri.blogspot.com
miercuri, 28 martie 2012
Incendiu pe Calea Bihorului, izbucnit din cauza fumatului în locuri nepermise
FOTO: ISU Bihor |
Tot pompierii Secţiei Beiuş, s-au deplasat în localitatea Uileacu de Beiuş, miercuri de dimineaţă în jurul orei 10:30, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată produs pe o păşune şi propagat la litiera unei păduri, pe o suprafaţă de aproximativ 40 hectare.
Marţi, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui număr de 19 incendii, 17 dintre acestea manifestându-se la vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi litieră, suprafaţa totală afectată fiind de aproximativ 175 hectare. Cauzele probabile de producere a celor 17 evenimente le-au constituit utilizarea focului deschis în spaţii deschise (15) şi fumatul în locuri nepermise (trei).
ISU Bihor reaminteşte persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, că au obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
- În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
- distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
beius-stiri.blogspot.com
Recomandări pentru menţinerea sănătăţii în perioada primăverii
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să respecte, în perioada primăverii, următoarele măsuri:
- măsuri de prevenire a gripei şi infecţiilor de căi respiratorii: întărirea rezistenţei organismului prin: exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber; alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine - din legume şi fructe proaspete - şi proteine; evitarea grăsimilor de origine animală), îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea fumatului şi a spaţiilor în care există fum de ţigară,
- încălzirea camerelor de dormit pe parcursul nopţii dacă temperaturile în acestea scad sub 20º C seara. Evitarea utilizării instalaţiilor de încălzire improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon,
- să evite consumul în exces de băuturi alcoolice şi cafea.
sursa: Comunicat DSP Bihor
beius-stiri.blogspot.com
Informare meteorologică de vânt pentru următoarele două zile
În intervalul menţionat, mai ales în timpul zilei, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi izolat 50 - 60 km/h. La munte intensificările vor fi susţinute, cu rafale de peste 70 km/h.
beius-stiri.blogspot.com
marți, 27 martie 2012
Licitaţia pentru proiectul de alimentare cu apă a Beiuşului, de la izvorul Feredeu-Finiş, deschisă
VEZI ŞI:
Contractul de aducerea a apei din Finiş pentru Beiuş, prevede proiectarea, furnizarea, instalarea, darea în exploatare, testarea şi punerea în funcţiune a unei construcţii pentru captarea izvorului Finiş - Feredeu, a unei conducte de aducţiune de la captare Finiş - Feredeu către rezervoarele de înmagazinare existente, având o lungimea totală de 22 845 m, a unei staţii de clorare nouă, amplasată în incinta celor trei rezervoare de înmagazinare existente, dar şi a unei instalaţii de clorare, amplasată în interiorul construcţiei staţiei de pompare a apei, din incinta captării existente.
Valoarea estimata a contractului este de 13,892,534.67 RON, fără TVA. Banii vor veni, la fel ca şi în cazul staţiei de epurare, din fonduri europene - 76.30%, de la Bugetul de Stat - 11,67%, de la Bugetul Local: 1,80%, şi din credit contractat de Autoritatea Contractanta - 10,23%.
Durata contractului este de 24 luni începând de la data atribuirii acestuia.
beius-stiri.blogspot.com
Licitaţia pentru contractul staţiei de epurare a municipiului Beiuş, deschisă. VEZI DETALII PROIECT
Contractul prevede furnizarea, instalarea, darea în exploatare, testarea şi punerea în funcţiune a unei staţii de epurare nouă, dimensionată pentru 12 000 l.e., amplasată pe locaţia actualei staţii de epurare, a unui laborator pentru staţia de epurare Beiuş, a unei staţii de pompare apă uzată (SPAU), amplasată pe colectorul unitar ce descarcă apele uzate în râul Crişul Negru, la cca 300 m de intrarea în staţia de epurare, dar şi a unei conducte de transfer a apelor uzate de la staţia de pompare SPAU până la colectorul principal de apă uzată care intră în staţia de epurare, în lungime totală de 200m.
VEZI ŞI:
Valoarea estimată a contractului este de 18.982.429,89 lei, fără TVA, din care 638.163,51 lei pentru proiectare şi 18.344.266,38 lei pentru execuţie.
Banii vor veni din fonduri europene - 76.30%, de la Bugetul de Stat - 11,67%, de la Bugetul Local: 1,80%, şi din credit contractat de Autoritatea Contractanta - 10,23%.
Durata contractului este de 24 luni începând de la data atribuirii acestuia, astfel că staţia de epurare propriu-zisă va apărea prin 2014.
beius-stiri.blogspot.com
Târg de job-uri organizat de comuna Budureasa şi AJOFM Bihor, demarează miercuri
Obiectivul principal al acestui proiect este creşterea şanselor de inserţie pe piaţa muncii a şomerilor prin desfăşurarea unor cursuri de calificare/recalificare profesională.
Scopul acestui târg de job-uri, demarat de către Comuna Budureasa şi AJOFM Bihor, este creşterea şanselor de inserţie a somerilor pe piaţa muncii şi medierea relaţiilor dintre angajatori şi candidaţi. Se doreşte a se crea o comunicare eficientă între angajatori şi posibilii angajaţi, să se împărtăşească pretenţiile angajatorilor, aşteptările angajaţilor, şi să se asigure transparenţa locurilor de muncă vacante. Avantajul angajatorilor va fi crearea unei baze de date cu posibilii candidaţi pentru eficientizarea căutării unei persoane potrivite atunci când se eliberează sau se creeaza un loc de muncă nou în cadrul unei firme.
În cadrul târgului se vor oferi informaţii cu privire la avantajul implicarii în acest proiect: modul de intrare în grupul ţintă, rolul consilierii şi medierii făcute de personalul calificat în cadrul Centrului , avantajele calificării/ recalificării certificate prin diplome recunoscute la nivel naţional şi internaţional.
beius-stiri.blogspot.com
luni, 26 martie 2012
Adrian Domocoş va candida din partea PNL şi nu USL. PSD va avea propriul candidat
VEZI ŞI:
„Sunt unii oameni care vor să candideze neapărat. Vom încerca să-i convingem să mergem pe USL, în special acolo unde există pericolul să nu învingem primarul PDL. Sau unde există pericolul să ne batem noi şi să câştige PDL”, declară preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, potrivit Bihon.
„Ar fi fost foarte bine să reuşim să candidăm pe liste comune USL în toate unităţile administrativ teritoriale, dar este imposibil”, constată senatorul.
Uniunea Social-Liberală este o alianţă politică parlamentară şi pre-electorală, actualmente în opoziţie, constituită din partidele: PSD, PNL şi PC în vederea obţinerii unui rezultat favorabil atât ca opoziţie parlamentară, cât şi pentru câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012.
beius-stiri.blogspot.com
Pompierii secţiei din Beiuş, la un incendiu în Uileacu de Beiuş
Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise, a ars acaretul din lemn, în proporţie de cca. 95% .
Pompierii militari au împiedicat extinderea flăcărilor la locuinţa situată în apropiere, salvând în acest fel bunuri de o valoare considerabilă.
Utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor sau propagarea focului de la vecinătăţi au constituit principalele cauze probabile de izbucnire a incendiilor înregistrate în ultima perioadă.
ISU Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei !
beius-stiri.blogspot.com
duminică, 25 martie 2012
CFR Simeria - CF Bihorul Beiuş 2-2. Liga a III-a, seria a V-a
Pentru CFR Simeria au marcat Lintaru în minutul 70' şi Dăscălescu în minutul 88', în timp ce pentru CF Bihorul Beiuş golurile au fost marcate de Paina în minutele 70' şi 89', în prelungiri, potrivit liga2.ro.
Următorul meci al beiuşenilor va avea loc vineri 30 martie 2012, începând cu ora 15ºº, împotriva celor de la CS Gloria Reşiţa. Meciul se va desfăşura în Beiuş pe terenul Bihorul.
beius-stiri.blogspot.com
joi, 22 martie 2012
Situaţie scăpată de sub control. 66 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în 48 de ore
Echipajele de pompieri militari au acţionat pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată produse la păşuni comunale şi terenuri situate în Oradea, Salonta, Aleşd, Gepiş, Otomani, Mierlău, Rontău, Cetea, Lorău, Finiş, Mizieş, Drăgoteni, Târguşor, Săcuieni, Sălişte, Câmpani, Sighiştel, Ateaş, Mărtihaz, Diosig, Tinca, Girişu Negru, Gepiş, Pestiş, Groşi, Briheni, Budoi, Drăgeşti, Valea lui Mihai, Cotiglet, Şuncuiuş, Fanău, Sălard, Valea Mare de Codru, Drăgăneşti, Şuştiu, Călaţea, Lunca şi Cărpinet, fiind afectate aproximativ 750 hectare.
Pe de altă parte, secţia de Pompieri Beiuş a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie situată în Sânmartin de Beiuş. Pagubele înregistrate au constat în cinci tone de fân.
Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată
Pentru reducerea numărului de evenimente având drept cauză utilizarea focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi implicit a efectelor acestora, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „CRIŞANA” al Judeţului Bihor reaminteşte populaţiei faptul că utilizarea focului deschis pentru arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale este prevăzută prin prevederile Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi prin Ordinul comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.576/605/2008, publicat în Monitorul Oficial nr.661 din 22.09.2008.Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu, prevăzute în actele normative mai sus menţionate, astfel:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti;
- În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor;
- distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
beius-stiri.blogspot.com
miercuri, 21 martie 2012
CF Bihorul Beiuş, înfrângere cu CS Vladimirescu 2003. Urmează meciul cu CS CFR Simeria
CF Bihorul Beiuş a pierdut primul meci din acest RETUR de campionat, în cadrul etapei a 16-a a Ligii a III-a seria a 5-a, disputat pe teren propriu împotriva CS Vladimirescu 2003, cu scorul de 2-0.
Golurile care au adus victoria oaspeţilor au fost marcate de C. Rus în minutul 30' şi Cl. Sighete în minutul 80', potrivit liga2.ro
CF Bihorul Beiuş, după această înfrângere, a căzut pe 3 în clasamentul general, în timp ce CS Vladimirescu 2003 este pe locul al 13-lea -VEZI CLASAMENTUL GENERAL DETALIAT
Beiuşenii vor juca din nou, vineri 23 martie 2012, în cadrul etapei a 17-a, împotriva CS CFR Simeria, ocupanta locului 2. Meciul va începe la ora 15ºº pe stadionul Marmosim din Simeria.
beius-stiri.blogspot.com
Alimente nerecomandate înainte de culcare - Sănătate
D.S.P. Bihor recomandă cetăţenilor să nu consume următoarele tipuri de alimente seara târziu:
- Alimentele bogate în grăsimi – deoarece vor suprasolicita stomacul, care va fi nevoit să digere toată mâncarea consumată. Astfel, înainte de a merge la culcare, staţi departe de alimente tip fast-food, nuci, îngheţată, dar şi de felurile de mâncare cu multă brânză.
- Alimentele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi şi zahăr - o cantitate foarte mică dintr-un desert, consumată înainte de culcare, prin creşterea uşoară a glicemiei (zahărul în sânge) poate ajuta la o odihnă fericită, însă trebuie multă precauţie la persoanele cu diabet zaharat. Însă, consumul unei porţii mari de prăjitură cu ciocolată, glicemia va creşte mai pronunţat şi va apare senzaţia de energie. Evitaţi să consumaţi seara târziu prăjituri, biscuiţi şi alte deserturi cu conţinut ridicat de carbohidraţi, dar şi pâine albă.
- Carnea roşie şi alte proteine - la fel ca mâncarea bogată în grăsimi, consumul de carne roşie seara târziu vă va perturba somnul, din cauză că stomacul se va lupta să digere aceste alimente. Trebuie ţinut cont şi de faptul că felurile de mâncare pe bază de carne roşie pot să vă afecteze grav digestia, înainte de a merge la culcare, însă acelaşi efect îl poate avea şi consumul unor porţii mari de carne de pui sau carne de porc. Nu trebuie să evitaţi total consumul de proteine seara, dar asiguraţi-vă că optaţi pentru porţii mici de carne de curcan slabă sau pentru un iaurt.
- Mâncarea picantă – trebuie evitată cu desăvârşire. Mâncarea picantă poate să supere stomacul, însă consumul unor astfel de alimente noaptea are şi un alt efect: substanţele chimice din mâncarea picantă pot să stimuleze simţurile şi să creeze dificultăţi de adormire.
- Porţiile mari - o gustare luată seara târziu nu trebuie să se transforme într-o masă luată seara târziu. Încercaţi să consumaţi sub 200 de calorii dacă doriţi să nu aveţi o insomnie apoi. Astfel, vă veţi simţi mai bine gândindu-vă că nu aţi renunţat la obiceiurile alimentare sănătoase chiar înainte de a vă băga în pat.
Ce se poate totuşi mânca seara târziu? Porţiile mici şi cu un conţinut redus de calorii vor tempera poftele şi vor ajuta instalarea somnului. Pot fi consumate, în cantităţi mici, legumele şi fructele proaspete sau produsele lactate (lapte, iaurt, kefir, sana). Nu uitaţi că alimentele pe care le consumaţi seara târziu trebuie să însumeze sub 200 de calorii.
De asemenea, limitaţi consumul de alcool seara, întrucât alcoolul este un excitant al sistemului nervos şi poate provoca insomnii.
beius-stiri.blogspot.com
marți, 20 martie 2012
21 de arderi necontrolate de păşuni şi terenuri, într-o zi
Pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Staţiei Ştei, Secţiei Beiuş, Gărzii 1 Mai, Staţiei Aleşd, Detaşamentului Marghita, Staţiei Valea lui Mihai şi Gărzii Sălard au fost mobilizate pentru lichidarea unui număr de 21 de arderi necontrolate produse la păşuni şi terenuri virane situate în Oradea, Ştei, Beiuş, Căbeşti Drăgeşti, Budureasa, Valea lui Mihai, Borumlaca, Topeşti, Ghenetea, Sălard, Lugaşu de Sus, Tărcaia, Paleu şi Şuştiu.
Suprafaţa totală afectată de producerea acestor evenimente fiind de aproximativ 183 hectare.
beius-stiri.blogspot.com
joi, 15 martie 2012
Habitat Beiuş: Casa de Paşti 2012. Vezi cum poţi ajuta
În acest an de Sfintele Paşti vor beneficia de o locuinţă trei tineri care nu s-au bucurat de părinţii ce le-au dat viaţă ci au fost crescuţi în familii adoptive alături de mai mulţi fraţi în cadrul fundaţiei Căminul Felix. Ei sunt Szabo Adrian de 24 ani, Lazăr Maria, 24 ani şi Popa Valeria, 22 ani. Poveştile lor de viaţă sunt impresionante, iar acum au o şansă extraordinară să-şi schimbe radical viaţa primind fiecare câte o garsonieră în cadrul proiectului Casa de Paşti din acest an.
Adrian Szabo, 24 ani
Adrian provine dintr-o familie unde mama şi tatăl erau alcoolici. „Mama ma abandonat de mic la Spitalul de Copii din Oradea deoarece eram foarte bolnav. Mama naturală mai trăieşte şi acum, dar tatăl a decedat din cauza alcoolului” povesteşte Adrian. El a fost adoptat apoi şi adus la Căminului Felix, aproape odată cu înfiinţarea fundaţiei pe când avea 3 ani. A locuit aici 7 ani, până în 2000, după care s-a mutat cu familia Mihocaş Adrian şi Lidia unde stă şi în prezent. Ei sunt angajaţi ai Căminului Felix şi i-au povestit lui Adrian despre proiectul Habitat, iar de atunci Adrian a făcut tot ce-i stă în putinţă să obţină şi el o locuinţă.
Maria Lazăr, 24 ani
Maria se numără şi ea printre copiii care n-au avut parte de părinţii ce le-au dat viaţă şi au fost crescuţi de părinţi adoptivi alături de mai mulţi fraţi, adoptaţi şi ei. Lucrează de la 18 ani ca şi croitoreasă la atelierul din Sântandrei al Căminului Felix. În prezent locuieşte într-o garsonieră mică de doar 11 m2, transformată în locuinţă dintr-o uscătorie a blocului. Îi este foarte greu aici pentru că are condiţii minime de trai, iar venitul mic abia îi permite să se descurce. Aproape jumătate din banii pe care-i câştigă îi plăteşte pe chirie, iar cu restul îşi plăteşte întreţinerea şi mâncarea. „M-aş bucura mult să obţin şi eu o locuinţă Habitat pentru a avea un minim de confort şi siguranţă aşa cum am visat de când eram mică” spune Maria.
Valeria Popa, 22 ani
Şi Valeria locuieşte de de 13 ani la Căminul Felix alături de alţi fraţi şi suroi proveniţi din familii destrămate. S-a născut la Marghita şi a locuit la câţiva kilometri depărtare, într-un sătuc numit Reghea. Aici locuia într-o casă mică cu părinţii şi cei şase fraţi. “Părinţii erau alcoolici şi mai tot timpul plecaţi de acasă, iar eu fiind cea mai mare, a trebuit să am grijă de fraţii mei, să le fac de mâncare, să îi spăl, să îi ajut, fiind ca o mamă pentru ei. Îmi amintesc că eram mică şi era iarnă. Într-o noapte foarte friguroasă frăţiorul meu mai mic de doar 4 luni a murit la mine în braţe… A murit din cauza frigului... După o săptămână am fost luaţi de la părinţi şi am fost aduşi la Căminul Felix. În anii petrecuţi la Căminul Felix am ajuns să-L cunosc pe Dumnezeu şi să devin un copil al Lui, să am o familie minunată şi o viaţă plină de speranţe” mărturiseşte cu emoţie Valeria. A auzit şi ea de parteneriatul Habitat cu Căminul Felix de la părinţi şi prieteni. Iar pentru că îşi doreşte foarte mult o locuinţă s-a înscris şi ea în program. Acum e foarte fericită când a aflat că se află printre beneficiarii următoarei case Habitat.
Mântuitorul ne-a învăţat că este o mare bucurie să daruiesti, si asta o stiu toti cei care au facut un cadou, mai ales de Pasti. Acum ai sansa sa te bucuri „cât casa“ implicându-te pentru ca trei tineri sa-si schimbe radical viata si ca urmare a darului tau. Vor locui decent pentru ca si tu ai ajutat!
- Fa o donatie sau sponsorizare pentru reusita proiectului.
- Direcţionează 2% din impozitul datorat statului (detalii AICI)
- Daruieste orice materiale de constructii necesare la ridicarea
- locuintelor.
Detalii şi mai multe detalii despre proiectele Habitat pentru umanitate Beiuş, găsiţi pe site-ul oficial www.habitatbeius.ro
beius-stiri.blogspot.com
luni, 12 martie 2012
59 de incendii de vegetaţie uscată şi mirişte într-o săptămână
În urma acestor incendii care continuă să ameninţe siguranţa cetăţenilor şi a gospodăriilor acestora, periclitând în acelaşi timp şi traficul rutier, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
- Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
- Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinciha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc. La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se predă de către executant emitentului.
Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenţie iar arderea stufului, tufărişului şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă. Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetaţiei uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului cuprinse între 3000 şi 6000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25000 şi 50000 de lei pentru cele juridice. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Pentru prevenirea şi reducerea arderilor necontrolate, Inspecţia de prevenire din cadrul I.S.U. „Crişana”, prin inspectorii de specialitate, desfăşoară în această perioadă controale inopinate pentru identificarea terenurilor şi depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate şi sancţionarea contravenţională a acestora conform legislaţiei în vigoare.
beius-stiri.blogspot.com
Bărbat dat în urmărire naţională din Bihor, prins
Lucrătorii Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Cluj l-au prins duminincă 11 martie, în trenul Regio 3074, care circula pe ruta Oradea – Cluj-Napoca, pe bărbat, potrivit clon.ro
Susnumitul a fost predat lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Serviciul de Investigaţii Criminale.
beius-stiri.blogspot.com
duminică, 11 martie 2012
Cupa Emfextrem de la Stâna de Vale, la final
FOTO: tarabeiusului.ro |
Concurenţii care au intrat în concurs au fost din România, Cehia şi Ungaria.
Concursul a fost organizat prin Federaţia Română de Motociclism. Lungimea traseului a fost de aproximativ 50 de km.
Mai multe fotografii de la eveniment puteţi vedea pe site-ul tarabeiusului.ro
beius-stiri.blogspot.com
Desenele paleolitice din pestera Coliboaia, în expoziţie la Muzeul din Beiuş
Expoziţia este rezultatul colaborării ştiinţifice dintre Muzeul „Ţării Crişurilor” din Oradea şi Aven d’Orgnac Grand Site de France, şi care doreşte să aducă în atenţia publicului istoria descoperirii şi imagini cu desenele paleolitice descoperite în peştera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală.
Peştera se află pe Valea Sighiştelului la 5 km amonte de satul cu acelaş nume din Judeţul Bihor la 560 m altitudine, la 120 m amonte de Peştera Măgura.
La Peştera Coliboaia se poate ajunge urmând drumul judeţean de la Beiuş la Sighiştel. De aici, pe valea Sighiştelului în amonte, se urcă 5km pe poteca din partea dreaptă a văii.
View Pestera Coliboaia in a larger map
sursa: ioanastefanica.wordpress.com
beius-stiri.blogspot.com
sâmbătă, 10 martie 2012
Ascultă imnul oficial CF Bihorul Beiuş. Ce părere ai?
FOTO: youtube |
Potrivit lui Ionel Goina, directorul sportiv al CF Bihorul Beiuş ,,Esenţa versurilor reflectă trăirea fanilor beiuşeni, bucuria că municipiul de pe Crişul Negru este reprezentat cu cinste în fotbalul românesc de echipa CF Bihorul. Ne bucurăm că şi din acest punct de vedere am intrat în rândul echipelor cu pretenţii. Curând urmează să fie funcţional şi siteul oficial al clubului'', potrivit Crisana.
Imnul vine cu o săptămână mai devreme de startul returului Ligii a III-a, seria a V-a. CF Bihorul Beiuş va juca primul meci pe 16 martie 2012, împotriva CS Vladimirescu, începând cu ora 15:00 pe stadionul Bihorul din Beiuş.
Care este părerea dumneavoastră despre acest imn? Răspundeţi la sondaj sau printr-un comentariu mai jos
beius-stiri.blogspot.com
marți, 6 martie 2012
Atenţie la focul deschis pentru arderea vegetaţiei uscate
FOTO: I.S.U. Bihor |
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc; Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
- În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
- distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b şi art. 94, alin. 1, lit. n din Legea 265/2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului AGENŢIEI de PROTECŢIA MEDIULUI şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei.
beius-stiri.blogspot.com